Najlepsze pojemniki do przechowywania jedzenia

W sklepach mamy do wyboru ogromną ilość pojemników do przechowywania żywności. Są to szczególnie pojemniki metalowe i plastikowe, ale coraz większą popularnością cieszą się także te szklane. Zastanówmy się jakie pojemniki wybrać, aby móc właściwie przechowywać jedzenie. Pojemniki do przechowywania żywności muszą być wykonane z tworzyw bezpiecznych i przystosowanych.

Dlatego wybierając pojemniki na żywność plastikowe, pamiętajmy o ich atestach. Niezależnie od tego czy przechowujemy żywność w szafkach, na półkach czy w lodówce, wszystkie pojemniki powinny być zgodne z normami unijnymi, czyli właściwie wyprodukowane i przystosowane do przechowywania żywności.

Estetyka pojemników ma znaczenie

Kolejnym wyznacznikiem staje się estetyka. Wybieramy w zależności od upodobania kwadratowe, prostokątne bądź okrągłe pojemniki na żywność i ustawiamy je dowolnie w kuchni, tak aby z jednej strony pełniły funkcję praktyczną, a z drugiej były także doskonałą dekoracją szafek kuchennych.

Zupełnie inaczej wygląda przechowywanie żywności w lodówce. Tutaj liczy się nie tylko estetyka, ale przede wszystkim zdrowie. Warto bowiem pamiętać, że nie wszystkie pojemniki są odporne na niższe temperatury.

Sprawdź co będzie najlepsze do lodówki

Sprawdźmy zatem jak powinna wyglądać właściwa organizacja lodówki. Jakie pojemniki będą najlepsze i co można w nich przechowywać. Tutaj z pewnością głównym materiałem, z jakiego wykonane są pojemniki do przechowywania żywności jest szkło.

Jest ono obojętne chemicznie, dlatego można w nim swobodnie przechowywać nie tylko produkty sypkie, ale również produkty w płynie, warzywa, owoce i inne rodzaje produktów spożywczych. W szklanych pojemnikach można także mrozić jedzenie.